Stolpersteine in Markelo gelegd - Heemkunde Markelo
Stolpersteine in Markelo
Vanmorgen zijn op drie locaties in Markelo Stolpersteine geplaatst op initiatief van Stichting Heemkunde Markelo. Met het project Stolpersteine wil Heemkunde aansluiten bij de doelstelling om de in Markelo woonachtige Joodse families te herdenken die slachtoffer zijn geworden van het nazisme. Veertien Stolpersteinen met op elk steentje één naam, zijn vanmorgen door Gunter Demnig gelegd aan de Kemperweg 2, Pastoriepad/Kaasplein en de Bergweg 30. Dit zijn de adressen waar de Joodse slachtoffers op dat moment in Markelo, woonachtig waren.
De morgen startte in de toneelruimte van de Openbare Daltonschool Elserike waar de genodigden welkom werden geheten door de voorzitter van de Stichting Heemkunde Markelo, Bertus Ensing. Burgemeester Ellen Nauta sprak aansluitend indrukwekkende woorden en onderstreepte dat vrijheid zeker geen vanzelfsprekendheid is. Nauta: "Met de Stolpersteine die vandaag in Markelo worden gelegd, zijn er 58 Stolpersteine gelegd in onze Hof. Elk steentje is als het ware een klein monumentje en helpen ons om na te denken over het lot van de slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog". Verspreid over Europa markeren bijna 100.000 stenen de huizen van slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd worden gemaakt door kunstenaar Gunter Demnig. Op elke steen met een messing vlak staat de naam van één slachtoffer. De stenen liggen vlak in de straat en door de weerkaatsing van het licht vallen ze op. Als voetganger wordt je er naar toe getrokken, is het idee van Demnig. Het laat je stilstaan bij de steen en terugdenken aan de oorlogsjaren. Het struikelen wordt dan ook niet letterlijk bedoeld maar symbolisch. Demnig "Mann fallt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen".
Op alle drie locaties vertelden vrijwilligers van stichting Heemkunde Markelo het verhaal van de Joodse gezinnen die daar vroeger woonachtig waren. Na de plaatsing van de Stolperstenen door Gunter Demnig werd afgesloten met een gedicht. Alle verhalen over de Joodse gezinnen Heijman (Kemperweg 2), Cohen (Pastoriepad) en Schlosser (Bergweg 30) maar ook de Joodse geschiedenis van Markelo en het uiteraard het project Stolpersteine zijn uitvoerig beschreven in een boekje dat door Heemkunde is uitgebracht. De boekjes zijn in een beperkte oplage gedrukt en tegen een bedrag van 10 euro zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij Heemkunde.
De indrukwekkende morgen werd gezamenlijk afgesloten in Het Beaufort waar Duco Hoek uitgebreid vertelde over de geschiedenis van zijn familie die van begin 1943 tot eind 1944 in een hol in de grond ondergedoken zaten aan de Kerkweg. Hoek gaf aan veel respect en waardering te hebben voor stichting Heemkunde Markelo maar zeker ook voor de Markeloers die zijn familie hebben gesteund en geholpen in de oorlogsjaren waardoor hij de mogelijkheid heeft gekregen om samen met zijn zus het verhaal van zijn familie te delen.
tekst: Marjan Noteboom
Bron: Maarkelsnieuws
- 112 photos
- Fotostudio Markelo
- 15-04-23
- Markelo